Houd je website levendig met blogs en andere content
Afgelopen weekend was ik met een vriendin twee daagjes naar Keulen voor een concert en stiekem hebben we ook wat geproefd van de Keulse carnavalssfeer. We hebben wat afgekletst en één van de onderwerpen was: waarom lukt het nou steeds niet om onze goede voornemens vol te houden (of er überhaupt iets mee te doen)? We vonden het allebei tijd om wat gezonder te leven en fitter te worden, maar ja, wanneer er een kwijlwaardige doos chocoladekoeken in de keukenla ligt en het jonge honden regent (lees: miezer) blijkt onze motivatie daar toch niet tegen bestand.

Vind iemand die je motiveert
Eva en ik hebben ooit samengewerkt en toen gingen we wekelijks een stukje hardlopen voor werktijd, veel motiverender dan solo! Nu woont zij zo’n drie kwartier van Breda af, dat maakt het toch wat lastiger. Dus stelde zij het volgende voor: “Wat nou als we elkaar gewoon op afstand motiveren, door onze successen van de dag te delen”. Ik vond het een prima idee. Voor de verandering zou ik eens niet te hard van stapel lopen en in de eerste week twee keer gaan hardlopen. Zonder vooraf bepaalde afstand of tijd, gewoon rennen om gezond bezig te zijn. Dit werkt tot nu toe voor mij op verschillende manieren:
1. Ik heb mezelf geen einddoel gesteld
Naar buiten gaan en een stukje rennen was wat ik wilde bereiken. Alleen wanneer ik niet zou zijn gegaan stelde ik mezelf teleur. Een heel laagdrempelig doel dus. Zoals ik ‘Jos Burgers’ vorig jaar tijdens een seminar hoorde zeggen: als je vanaf nul begint en meteen een marathon wilt gaan lopen, dan stel je jezelf altijd teleur. Als je het in stapjes doet en het aantrekken van je hardloopkleding als eerste doel beschouwt, dan is alles wat je daarna doet meegenomen. Werkt prima voor mij, dat advies.
2. Ik heb mijn plannen gedeeld
Balen, de eerste week nadat we de afspraak maakten was het meteen slecht weer. De eerste twee dagen heb ik daarom gekozen voor wat beweging binnenshuis, yoga. Prima natuurlijk, maar ik had wel beloofd om te gaan hardlopen. Sterker nog, ik werd er ook nog (vriendelijk en motiverend natuurlijk) aan herinnerd door Eva. Tja, ik kon mezelf natuurlijk niet laten kennen. Toen viel het kwartje, door je voornemens met anderen te delen, elkaar te motiveren en afspraken die je maakt na te komen bereik je dus veel meer.
Waarom vertel ik dit?
Fijn voor je, denk je misschien, maar wat moet ik hiermee? Nou, tijdens mijn rondje hardlopen besloot ik dat dit een mooi inzicht was om te delen in een blog. Je kunt het namelijk toepassen in je persoonlijke leven, zoals bij het verbeteren van je gezondheid, maar het is ook een inzicht waar je iets aan zou kunnen hebben op zakelijk niveau. In dit geval heb ik het binnen mijn vakgebied natuurlijk over communicatie en contentcreatie. Voor veel ondernemers is bloggen en continu bezig zijn met contentcreatie namelijk niet iets wat standaard in hun systeem zit. Eerlijk toegegeven, omdat ik de hele dag bezig ben met teksten voor anderen, schiet het er zelfs bij mij vaak in (shame).
Lastig om structureel te communiceren?
Toch is het blijven aanvullen van je website met waardevolle content wel van belang. Van de week schreef ik hierover op mijn Linkedin account al een post. Waarom is het belangrijk?
1. Voor je online zichtbaarheid en vindbaarheid is het super waardevol.
2. Je creëert hierdoor binding met je doelgroep.
3. Je laat jezelf zien als expert op jouw vakgebied.

Redenen om niet met content bezig te zijn
Net als ik heeft iedereen een reden om niet actief te zijn met het creëren van content. Waarschijnlijk zie jij er wel de waarde van in, maar komt er op de een of andere manier steeds weinig van terecht. Dit zijn de meest voorkomende redenen:
· | Ik ben te druk. |
· | Geen idee waar ik moet beginnen, wat is interessant om te vertellen? |
· | Grammaticaal ben ik niet erg sterk. |
· | Het zit niet in mijn systeem. |
· | Ik weet dat online teksten een andere aanpak nodig hebben, maar ik heb hier niet voldoende kennis van. |
· | Door alle online mogelijkheden, platforms en kanalen zie ik door de bomen het bos niet. |

Hoe vind je de motivatie om blogs en andere content te schrijven?
Heel logisch dat je tegen één of meerdere problemen aanloopt, maar hoe kun je jezelf dan toch motiveren om structureel te gaan schrijven voor een blog of social media bijvoorbeeld? Daar komen de inzichten die ik in het begin al noemde prima van pas!
1. Zorg dat het laagdrempelig voor je is
Toen ik besloot te gaan hardlopen, was het hardlopen zelf het doel. Je hoeft echt geen literatuurprijswaardige stukken te schrijven, zolang het maar relevant, interessant en waardevol is voor je lezers, je (potentiële) klanten. Leg de druk dus niet te hoog, je hebt echt wel iets te vertellen. Natuurlijk ben je niet helemaal doelloos bezig, ik had tenslotte ook het doel om fitter te worden. Maar door de lat ineens heel hoog te leggen, maak je de drempel om te beginnen en gemotiveerd te blijven ook erg hoog.
2. Zorg voor die commitment factor
Als je veel contact hebt met een aantal andere ondernemers die hier ook tegenaan lopen, ga dan eens samen brainstormen over onderwerpen. Deel met elkaar je voornemens en maak ook een contentkalender. Deel vervolgens bijvoorbeeld wekelijks updates en successen met elkaar. Wat ging er goed? Waarom is het je wel of niet gelukt om te schrijven? De commitment die je aflegt aan elkaar houdt je scherp en het kan zomaar de motivatie zijn die je nodig hebt.
3. Vraag hulp als je er niet uitkomt met je teksten
Afgelopen jaar heb ik besloten om mijn administratie uit te besteden. Hij wordt netjes gecontroleerd en mijn belastingaangiften worden voor me ingediend. Ik kan het vast zelf, als ik me er goed in verdiep en er de tijd voor neem. Maar ik vind het niet leuk, het kost me veel tijd en het maakt me onrustig, want wat als er fouten in staan? Ik kan me goed voorstellen dat jij hetzelfde ervaart met het schrijven van tekst. In dat geval zijn er twee keuzes: Leren schrijven of uitbesteden.
Laat je teksten schrijven door iemand die zich hierin specialiseert
Kies vooral een tekstschrijver die jou aanspreekt en die bij jouw bedrijf past. Mijn focus ligt met Contexxt vooral op bedrijven die zich richten op duurzaamheid en welzijn, omdat dit sectoren zijn die ik interessant vind, waar ik graag over schrijf. Maar nog belangrijker vind ik dat jij en ik bij elkaar passen, elkaar begrijpen en dat mijn schrijfstijl je bevalt. Ik denk graag samen jou een plan uit om je content naar een hoger niveau te brengen.
“Leg de lat niet te hoog voor jezelf! Je hoeft echt geen literatuurprijswaardig stuk te schrijven, zolang het maar authentiek en interessant is voor je lezer (klant).”
Over Lorenza van Contexxt
"De mens is de eerste soort op aarde die het is ‘gelukt’ om invloed uit te oefenen op het klimaat. Helaas niet in positieve zin. Gelukkig zijn er steeds meer mensen en ook bedrijven die zich bewust zijn van hun impact op het milieu. Ze kiezen niet voor de makkelijkste weg, wachten niet tot wet- en regelgeving duurzaam gedrag afdwingt, maar zetten concrete stappen om zelf deel uit te maken van de verandering. Deze bedrijven wil ik graag helpen om hun duurzame missie te verwezenlijken, door zichtbaar te zijn. Woord voor woord vertel ik hun duurzame verhaal, in heldere taal."
