Als we geconnect zijn op LinkedIn kon je tussen 7 en 17 oktober niet om me heen! Iedere dag gaf ik een update van mijn persoonlijke ‘challenge’ om 10 dagen lang hard te lopen en geld op te halen voor ParkinsonNL. De donaties zullen dit jaar worden gebruikt voor meer onderzoek naar het (waarschijnlijke) verband tussen pesticiden – landbouwgif – en ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.
40 km, 80 donaties, 2000 euro
Op 7 oktober postte ik dit bericht:
“Misschien weet je al dat de ziekte van Parkinson steeds meer jonge mensen treft. Onder andere ook iemand die dichtbij mij staat. Het heeft een enorme impact op je leven; van degene die het heeft, maar ook op de rest van het (jonge) gezin en de familie.
Hoewel er veel in ontwikkeling is, is er helaas nog geen grote doorbraak die perspectief biedt. En dat maakt het allemaal zo onzeker. Daarom moet er meer onderzoek komen.”
Al snel stroomden de eerste donaties binnen en diezelfde dag nog stond de score al op 1200 euro. Na enkele dagen was de beoogde 1500 euro bereikt.! Maar zoals ik ook met hardlopen heb ervaren, verleg je je grenzen continu, dus inmiddels was mijn stip op de horizon 2000 euro. En ook dát hebben we gehaald, dankzij 80 donaties van familie, vrienden, kennissen, zakelijke relaties, bekenden en zélfs onbekenden! Wat een goed gevoel gaf dit!
Landbouwgif
Gedurende de week nam ik ook de gelegenheid om aandacht te vragen voor de mogelijke rol van glyfosaat, een bestanddeel dat terug te vinden is in ‘gewasbeschermers’, oftewel: landbouwgif.
Want ik hoop natuurlijk heel erg dat de ziekte uiteindelijk te genezen is, maar voorkomen is uiteindelijk net zo belangrijk. Zeker voor de enorme groep mensen die de ziekte ook zal krijgen als de ontwikkelingen doorzetten. Neuroloog Bas Bloem spreekt zelfs over een potentiële ‘Parkinson-pandemie’.
Op dag 3 van mijn challenge postte ik dit bericht:
“We moeten het even over gif hebben!
En nee, niet van die leuke bewegende afbeeldinkjes die je tante je altijd stuurt via Whatsapp..
Ik heb het over landbouwgif; glyfosaat om precies te zijn. Want er zijn sterke aanwijzingen dat dit middel (o.a.) Parkinson veroorzaakt. Hoe zit dat?
In de afgelopen 10 jaar is het aantal parkinsonpatiënten toegenomen met 30%. Dan denk je misschien ‘logisch, vergrijzing enzo’. Maar nee! De ziekte neemt sterk toe onder jongere mensen. De jongste patiënt met een diagnose was op dat moment pas 13 jaar! Laat dat even op je inwerken.
Neurologen, zoals Bas Bloem, constateren een verband tussen het bestrijdingsmiddel en de ziekte. Het komt namelijk veelvuldig voor bij mensen die er regelmatig mee in aanraking kwamen. Toch is het middel in 2023 opnieuw voor 10 jaar toegestaan. Omdat doorslaggevend bewijs zou ontbreken.
In de tussentijd wordt er dus nog volop gespoten met gif, in de landbouw, de planten- en sierbloementeelt. Maar het zit ook in onkruidverdelgers en wasmiddelen (volgens Scientias). Het zit in de bodem, op ons voedsel. Ook de toegestane hoeveelheid van het middel in ons drinkwater zou al overschreden zijn.
Tijd voor goed onderzoek, want Parkinson is een van de snelst groeiende ziekten wereldwijd.“
Kunnen boeren zonder glyfosaat?
Op dag 9 schreef ik nóg een bericht over glyfosaat, na het zien van een aflevering van Zembla over dit onderwerp. Zie hier deel 1 van de aflevering, en hier deel 2.
Glyfosaat is de werkzame stof in bestrijdingsmiddelen in o.a. Roundup die veelvuldig in de landbouw worden gebruikt.
De stof die in verband wordt gebracht met de ziekte van Parkinson, maar ook vormen van kanker; leukemie (waar o.a. de 11-jarige dochter van een bloemiste in 2022 aan overleed, door veelvuldig contact met een cocktail aan pesticiden op bloemen, geïmporteerd uit Nederland. De moeder werd laatst na een lange rechtsgang in het gelijk gesteld).
Nu hoor ik je denken; ja maar, als het zo giftig zou zijn, dan zou het toch wel verboden worden?
In de Zembla docu van Ton van der Ham wordt uitgelegd:
❗️dat het ctgb, die onderzoek naar pesticiden toetst selectief om blijkt te gaan met testresultaten en het ‘onderzoekskader’. Onderzoek dat bovendien wordt bekostigd door de industrie.
❗️Uit een gelekt document blijkt dat landbouwminister Adema wilde stemmen tégen toelating van het middel, na gesprekken met het RIVM en externe (onafhankelijke) wetenschappers. Uit angst dat er nóg meer onderzoeksuitslagen in twijfel zouden worden getrokken, heeft Nederland zich uiteindelijk onthouden van een stem in de Europese Commissie. Deze besloot het middel voor nog eens 10 jaar toe te laten.
❗️ In de aflevering toont Paula Harkes van SPRINT met meetapparatuur aan dat glyfosaat vrijwel overal te vinden is, en dat kinderen het nog sneller binnen krijgen (door meer vloer-hand-mondcontact).
❗️Ook bleek uit een Italiaanse studie dat meerdere muizen die de “veilige” concentratie glyfosaat toegediend kregen leukemie ontwikkelden (t.o.v. geen enkele muis in de controlegroep).
Tot slot pleit neuroloog Bas Bloem, neuroloog en mede-oprichter van ParkinsonNL dat toelating ‘onverdedigbaar’ is bij zoveel aanwijzingen en onduidelijkheden. Een gevaar voor de volksgezondheid.
De docu is te zien op NPO, ik hoop dat je hem gaat kijken. ????
Wat kunnen we doen?
Kiezen voor biologische, onbespoten groenten en fruit, maar ook voor biologische planten en bloemen (iets wat in de tuincentra en bij bloemisten nog verre van gangbaar is). Voor thuis, maar ook in je bedrijf (bedrijfskantine, keuken, inkoop).
Doneren in een van de collectebussen van ParkinsonNL, bijvoorbeeld in mijn collectebus :), waarmee meer onderzoek bekostigd wordt.
Spread the message! Hoe meer mensen en bedrijven hiervan weten, en gaan kiezen voor betere alternatieven, hoe beter! Houd jij je als bedrijf al bezig met dit soort thema’s en wil je jouw ‘missie’ ook graag de wereld in helpen? Ik help je bij het vertellen van je verhaal.
Over Lorenza van Contexxt
"De mens is de eerste soort op aarde die het is ‘gelukt’ om invloed uit te oefenen op het klimaat. Helaas niet in positieve zin. Gelukkig zijn er steeds meer mensen en ook bedrijven die zich bewust zijn van hun impact op het milieu. Ze kiezen niet voor de makkelijkste weg, wachten niet tot wet- en regelgeving duurzaam gedrag afdwingt, maar zetten concrete stappen om zelf deel uit te maken van de verandering. Deze bedrijven wil ik graag helpen om hun duurzame missie te verwezenlijken, door zichtbaar te zijn. Woord voor woord vertel ik hun duurzame verhaal, in heldere taal."